Hele artiklen

Romantik
Ordet romantik og begrebet romantisk forbinder de fleste med stærke følelser. Følelser som indebærer kimen til noget helt specielt på det erotiske plan. Jeg vil give et par korte eksempler i form af uddrag fra en bog, jeg udgav for nogle år siden: Kærlighedens sprog – mellem hende og ham.
Det særlige ved bogen er, at den er skrevet på grundlag af e mails sendt mellem en kvinde og mand, der møder hinanden i moden alder.

Hendes første e mail til ham (citat fra side 13):
Min kærlighed til dig var i det øjeblik så intens, at jeg dårligt kunne trække vejret. Dine salte tårer mod mine læber føltes som perler af guld, der banede sig vej dybt ind i mit hjerte, og som jeg altid vil bære i mig.

Hun fortsætter i samme mail med detaljerige beskrivelser af, hvordan de nævnte følelser også kommer til fysiske udtryk, når hendes tunge og hænder afsøger hans krop, inden hun lader sit skød glide ned over hans kraft, som hun skriver.

Hvad svarer han mon på denne udladning af følelser og seksuel energi?

Hans første e mail til hende (citat fra side 14):
Det er et meget smukt og vidunderligt brev du sendte mig i morges. Og jeg er superglad for, at vi mødes sådan helt tæt på mandag, et sted du elsker, med den du elsker, og et sted vi begge vil komme til at elske i årene fremover.

Som det ofte er tilfældet, er den ene af de to i et par foran den anden. I dette tilfælde er det kvinden, der i de følgende mails fortsætter med meget direkte og sanselige formuleringer. Og tilbud om seksuelle glæder og kærlighed, der vil vare evigt. Han kommer lidt tøvende med, men også hans emails bliver meget direkte og erotiske.

Vild forelskelse
Stærke følelser danner kraftige hukommelsesspor i hjernen, og derfor er der megen fornuft i at være så ufornuftig – om man så kan sige. Når romantikken som her får lov til at udfolde sig, udløses hormoner, der giver vellyst og velbehag, som de forelskede forsøger at omsætte i ord og sætninger, der binder dem sammen. Længe nok til at de kan videreføre deres gener, og måske endda tage vare på fælles børn.

Mange har oplevet, at en romance ikke holder evigt. Hvor længe vi svæver på en sky, varierer fra menneske til menneske, men en tommelfingerregel siger 3-6 måneder og måske snarere 3 end 6. Uanset om du er i den yngre aldersgruppe eller omkring senioralderen, er der en række faktorer, der spiller ind, hvis du ønsker, at dit forhold skal vare længere end den vilde forelskelse.

Lad os kigge lidt nærmere på, hvad der skal til.

Kommunikation
Hvordan vi opfatter hinanden og responderer på hinanden, spiller en nøglerolle i enhver menneskelig sammenhæng. I ethvert forhold er måden vi kommunikerer med hinanden på, efter al sandsynlighed mere afgørende end noget andet. Og her tænker jeg både på nonverbale signaler som kropsholdninger, og den måde vi udtrykker os verbalt i forhold til vores partner. Men inden vi udtrykker os, må vi først opfange, hvad partneren siger, måske endda uden at der bliver sagt noget. Og så bliver det jo lidt vanskeligere.
Heldigvis kan vi støtte os til både psykologien og antropologien, som har beskrevet nogle lovmæssigheder, der er gode at tage ved lære af. Når I skal tale sammen, er det vigtigt at kvinden sidder overfor manden, og at hun visuelt kan se hans mimik og kropsholdning. Disse signaler indgår i hendes samlede billede af deres kommunikation.

Kvinden er som skabt til at tale – hun har to hjernehalvdele, der hjælper hinanden i den retning. Mænd skulle derfor være skabt til at lytte, hvis de vil skabe en god og varig kontakt til deres kvinde. Meget ofte er det lige her, det går galt i parforholdet, især når I er kommet forbi den vilde forelskelse. Kvinder har så meget at fortælle, og mænd bruger ret hurtigt deres analytiske hjernehalvdel (typisk den venstre), til at finde løsninger og for at komme videre. Kvindeforsamlinger nyder at tale sammen og gerne forklare de samme problemstillinger gentagne gange, muligvis med lidt forskellige nuancer. Selve løsningen er sjældent det væsentlige for kvinder i sociale sammenhæng, men er det for mænd.

Jeg mindes et par i 40erne, som konsulterede mig på grund af vanskeligheder i deres forhold. Vi mødtes over nogle gange, og hver gang beklagede hun sig over, at manden ikke skiftede en pære i loftet (den var lidt vanskelig at komme til). En dag holdt hun op med at tale om pæren, nu havde han nemlig skiftet den. Men den var jo slet ikke så vigtig, forklarede hun den let desorienterede partner. Det var jo bare en måde, han kunne vise hende, at han elskede hende og lyttede til, hvad hun sagde. Med andre ord så havde hans løsning ikke forbedret deres forhold.

Der skulle andet til, og det kom vi så ind på, netop med udgangspunkt i den lille fortælling om pæren.
Dæmpet belysning og evt. musik bidrager yderligere til en god kontakt, idet pupillerne udvides, når lyset ikke er så stærkt. Udvidede pupiller er en biologisk tændsats, jeg beundrer dig, jeg er vild med dig. Mange mænd vil hellere sidde i en sofa og benytte lejligheden til at tage lidt på kvinden, og kæle lidt erotisk med hende. Hvis hun ikke kan se, hvad der foregår, er det ofte en dårlig plan. Som mand kan du have glæde af at kigge hende i øjnene og beundre dem.

Sex
Når jeg skal fortælle, hvad der holder parforholdet sammen og styrker kærligheden, vil mange mænd prioritere sex øverst, og mange kvinder kommunikation som det vigtigste. Med andre ord kan ingen af delene undværes i et godt parforhold.

Jeg begyndte med kvinders anliggende, fordi sex jo forudsætter kommunikation, om hvad man kan gøre sammen og ikke kan gøre. Kvinder er efter al sandsynlighed ligeså glade for sex som mænd, men skal ofte have flere ting på plads, for at det kan lykkes på den gode måde. Og igen så er kommunikation vedrørende de rette omstændigheder en vigtig faktor for mange kvinder.

Det ville naturligvis være forkert at slå alle kvinder (eller mænd) over en kam, men ud fra det vi ved, så betyder det mere for kvinder, at de virker lækre og attråværdige for at kunne nyde erotik med deres partner. I nogle tilfælde omfatter denne ”ordenssans” endog, at boligen er gjort indbydende, og at alt er i orden. Stress i forbindelse med familiens øvrige medlemmer virker ofte meget mere forstyrrende på den kvindelige partner.

Det er således klogt at få talt igennem, hvad der skal til, for at både kvinden og manden kan nyde det seksuelle samvær, og fuldt ud kan give sig hen til en eller flere orgasmer. Irritation og uoverensstemmelser inden sex, kan være nødvendigt at få clearet, og igen kan det kun ordnes, hvis partnerne kan kommunikere sammen. Derfor er en god kontakt gennemgående meget vigtig jo længere tid, man er sammen og jo mere kompliceret tilværelsen former sig. I starten kører biologien løbet.

Når det er sagt, og forhåbentlig er kommet på plads til fælles tilfredshed, så må jeg nævne en af de allervigtigste egenskaber ved vores hjerne. Både kvinders og mænds. Hjernen har en fantastisk kapacitet, og er så indviklet, at det endnu ikke er lykkedes at eftergøre den, selv med de kraftigste computersystemer og kunstig intelligens.
Men i forhold til parforholdet skal vi især fokusere på hjernens paradoks. På den ene side er hjernen meget økonomisk og småkedelig, hvis den kan komme afsted med det. Så vil den få dig til at gøre tingene på samme måde år efter år, som f.eks. at finde den nemmeste transport til arbejde. Så bliver den på det spor, indtil der sker noget, som forstyrrer dens plan, og tvinger den til at lave om – som for eksempel vejarbejde.

Men samtidig er hjernen meget nysgerrig, og går i stå og keder sig, hvis der ikke sker noget nyt. Mange af hjernens dele kan udvikles med nye celler, hvis den stimuleres og udfordres. Derfor er forandring og fornyelse en grundlæggende og vigtig biologisk egenskab. Hvis hjernen udfordres, så den overstimuleres, bliver den ødelagt af stress. Men hvis hjernen ikke udfordres, går den i stå og sygner hen.

Du har sikkert allerede fattet, hvad det har med sex at gøre. Meget! I langvarige og faste forhold føler du dig tryg, og hjernen falder til ro og finder nogle sikre måder til tilfredsstillelse og orgasmer. Da hjernen er nysgerrig og kræver at blive stimuleret, er der øget risiko for, dels at partnerne enten fordyber sig i arbejde eller fritidsinteresser og dels er potentielle emner for at knalde udenom og til sidst forlade forholdet. Derfor er det afgørende, at I tilgodeser hjernens behov for noget nyt, som modvægt mod at søge stimuleringer udenfor jeres parforhold. Og samtidig nyde et meget mere spændende og tilfredsstillende parforhold.

Forfatter: Psykolog Poul Røpke
Cand. psych. aut.

www.love-coaching.dk
Mail: poul@love-coaching.dk
Telefon:  52 71 33 42